Přídatkový cukor je deťom nebezpečný

Cukor, ktorý sa do potravín pridáva počas ich spracovania, sa môže stať vážnym nebezpečenstvom pre deti. Podľa doktorky Sibylle Kranzové z Pennsylvánia totiž dieťa prijíma len určité množstvo kalórií denne.


A ak sú mu podávané limonády

Šťavy a cukrovinky, ktoré sú bohaté na pridaný cukor, umelý zdroj energie, potom dieťa získa väčšinu energie z nich. A vtom tkvie nebezpečenstvo. V takých požívatinách je totiž veľmi málo minerálov, vitamínov a ďalších látok, takže dieťa síce získa dostatok potrebnej energie, ale nevstrebajú sa mu do tela potrebné živiny.

"Keď dáte deťom zákusok alebo sladký nápoj

Budú sa čoskoro cítiť sýte, a nebudú chcieť jesť iné potraviny. Lenže z cukroviniek ani kolesami nezískajú všetky potrebné látky. A to môže byť pri dlhodobom podávaní takejto stravy až zdraviu nebezpečné, "myslí si doktorka Kranzová

V praxi to znamená

Že ak sa dieťaťu dajú dve rôzne potraviny, jeho telo z nich získa len určité obmedzené množstvo energie. Pri trávení týchto potravín sa viažu do tela aj minerály a vitamíny. Takže napríklad pol liter ovocnej sladené šťavy dodá detskému telu dostatok energie v podobe cukru, ale minimum vitamínov a stopových prvkov. Avšak ak je táto potravina nahradená ovocím a zeleninou, detský zažívací trakt sa z neho snaží získať rovnaké množstvo energie, ale pritom sa vstrebávajú tiež živiny, vláknina, minerály a vitamíny, ktoré sú zelenina a ovocie bohaté.

Rovnaké množstvo energie je obsiahnuté u rôznych potravín v inom množstve

Kocka cukru je bezpochyby energetická bomba, hoci ostatné látky v nej takmer chýbajú. Na druhú stranu paradajok ich na získanie rovnakého množstva energie potreba skonzumovať síce až kíl, zato ale obsahujú obrovské množstvo minerálov, vitamínov a enzýmov. Podľa odborníkov by nemal umelý cukor tvoriť viac ako desať percent všetkej energie, ktorú telo denne prijme, niektorí zhovievavejší experti hovoria až o dvadsaťpäť percentách. Či už je to ale desať alebo dvadsaťpäť percent, v bežnej populácii, najmä u detí, tvorí přídatkový cukor viac ako päťdesiatpercentné podiel na dennom energetickom príjme.

Přídatkový je všetok cukor

Ktorý výrobcovia pridávajú do potravín. Len v ovocí a zelenine sa vyskytuje množstvo prirodzeného cukru. Napriek tomu aj výrobky z ovocia bývajú osladiť, najviac repného alebo trstinového cukru potom pridávajú výrobcovia do zákuskov a cukroviniek. (Plus)

Přídatkový cukor je deťom nebezpečný


Zdieľajte tento článok prostredníctvom sociálnych sietí:

Diskusia a skúsenosti

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Povinné položky